OVER MARJO

 

tijger pictogramBEWEGINGEN

“Het is vrijdagmiddag en ik tuur door de tralies van het hok tegenover me. Mijn ogen volgen de soepele bewegingen van de grote kat die zich geruisloos heen en weer beweegt langs het hek. Mijn hand volgt met houtskool de lijnen van de beweging op papier. Het streeppatroon van de vacht danst soepel mee in het ritme van de tijger. Na verloop van tijd ben ik bijna zelf in die huid gekropen en er gebeurt wat op mijn papier. Zo zit ik wekelijks in diergaarde Blijdorp en verwonder me over de schoonheid van de natuur.”  En zo begon rond 1982 mijn zoektocht tijdens mijn opleiding voor docent tekenen.

MH 2014

KIJKEN

Het is inmiddels ruim 40 jaar later en nog steeds is de natuur een belangrijke inspiratiebron voor mijn teken- en schilderwerk. Diergaarde Blijdorp, op korte afstand van mijn woning in Rotterdam, is een plek waar veel schetsen en ideeën ontstaan.

Met mijn tekeningen wil ik de aandacht vestigen op het unieke karakter van elk dier. Met een zekere precisie werk ik aan licht, vorm en huid, waarbij ik de nieuwsgierigheid van de kijker probeer aan te wakkeren. Er is zoveel moois te zien in de natuur als je de tijd neemt om goed te kijken. De markante kop van een roofvogel, de eigenwijze blik van de kroeskoppelikaan, de nieuwsgierige grote ogen van de ringstaart maki of de zachte uitstraling van de donzige vicuña. 

En de liefde voor alles wat groeit en bloeit in mijn tuin heeft ertoe geleid dat ik me ben gaan verdiepen in het maken van botanische tekeningen en aquarellen.

Illustraties bij verhalen of educatieve uitgaven maak ik met diverse materialen op papier. Ook hier gaat mijn voorkeur uit naar onderwerpen uit de natuur.

Op de diverse pagina’s van deze website toon ik u een selectie van tekeningen en schilderijen, ingedeeld naar onderwerp en diverse technieken.

Antilope, potlood, Blijdorp

Antilope, potlood, Blijdorp